Powered by Blogger.

Bacalaureat românesc

Aş putea să fiu egoist, să nu îmi pese de cine a susţinut Bac-ul anul ăsta. Aş putea să spun că nu îmi pasă, din moment ce l-am dat, l-am trecut şi mi-am luat de o grijă.
Dar nu o să fac asta.
Aş putea, pe de altă parte să înjur rânduri întregi pe toată lumea, să mă cred judecător, să tai şi să spânzur în stânga şi-n dreapta. Nu mi-ar fi greu. Pot face o gravidă să mă alerge cu furca, doar din câteva cuvinte.
Dar nu o să fac asta.
Aş putea să dau vina pe elevi, că nu învaţă, că le pasă mai mult de statutul social superficial şi de imagine decât de carte. Aş putea reproşa în gol că e mai important facebook-ul decât atestatul profesional.
Dar nu o să fac asta.

Pentru că nu e vina lor. Nu a fost niciodată vina elevilor pentru rezultatele lamentabile obţinute. Nu. E vina sistemului, vina statului şi a celor ce le conduc. E mai mult vina noastra, cei ce alegem astfel de pseudo-intelectuali să ne conducă, decât a elevilor. Rezultatele lor reflecta asta. Şi pentru a fi mai bine înţeles o să explic asta în câteva puncte, pe scurt, pentru a lămuri câteva confuzii care le face societatea:

1. Absolvenţii de anul ăsta sunt proşti.
Fals. Nu sunt proşti, nu sunt cei de anul trecut mai deştepţi ca ei, nici cei de anul viitor mai proşti ca ei. Nu. Sunt doar puţin pregătiţi şi foarte dezorientaţi. Sunt copii. Mulţi dintre ei chiar s-au străduit şi-au fost dezamăgiţi. Am mai spus, promoţia 2012 e una de sacrificiu. Carne de tun, la mila unor incompetenţi puşi în poziţii înalte. Asta nu îi face proşti.

2. Bac-ul de anul ăsta a fost uşor.
Fals. A fost chiar greu. Am avut ocazia să văd toate fişele cu subiecte la toate probele susţinute. Toate au fost grele, Eminescu a fost profanat probabil pentru Luceafărul lui, dar, de departe, matematica a fost poate cea mai grea din ultimii zece-cinşpe ani.

3. Competenţele sunt mai bune decât probele orale.
Fals. Probele orale erau notate, nu calificate, nota putea ridica media, iar ele, făcând parte din examen, nu aveau să "expire" asemeni diplomelor de competenţă, valabile câteva luni sau câţiva ani. Întradevăr, introducerea probelor în domeniul informatic mi se părea un rău necesar. Trăim într-o lume care evoluează cibernetic constant, în care toate utilităţile ce ne facilitează viaţa sunt bazate pe aceleaşi banale calculatoare cu care ne scriem mail-uri. Însă este deranjant faptul că aceste atestate de cunoştinţe nu sunt permanente. În acest sistem post-bolşevic, nu sunt vinovaţii copiii, părinţii sau profesorii. Ei sunt doar victime colaterale al unui război între zerouri şi nulităţi cu putere prea multă. Programa şcolară e o mizerie, modul de învăţământ e bazat pe inchiziţie şi tortură, nu pe explicare şi aplicaţie practică. Materia este prea prost organizată şi comasând-o, se transformă în ghiveci în capul copiilor cu mintea fragedă şi crudă.

Cu toate astea, bacalaureatul de anul acesta a fost un fiasco. O mizerie urâtă şi grea, pusă în cârca unei generaţii nevinovate. Nu e vina lor, nici a profesorilor. Ei nu au eşuat în a preda, ci doar au fost călcaţi de acelaşi sistem bolnav care conduce tot în ţara asta, nu doar învăţământul. Sunt de acord, nu toţi pot fi doctori şi arhitecţi, cineva trebuie să sape şanţuri, să spele closete şi să bată covoare. Dar nu aşa. Nu acum. Asta nu este selecţie, ci umilinţă.
Pentru voi, cei ce aţi râs sau plâns astăzi, cei care aţi reuşit sau aţi picat, cei care vă plângeţi sau nu că se putea copia în alţi ani şi acum nu, pentru voi, tot respectul. Pentru javrele care v-au pus în situaţia asta... Nici nu merită să dau drumul arsenalului de insulte şi înjurături. Nu mă pot coborî la un nivel aşa de mic. Aşa că fac un apel către domniile voaste, care puneţi standardele acestui stat. Şi spun tare şi răspicat: să dea examenul ăsta toţi senatorii, deputaţii şi miniştrii. Şi să văd eu ce procent de promovabilitate o să aibă domniile lor împuţite.
Toţi sunteţi doctori docenţi, honris-causa, academicieni cu studii în Sorbona, Oxford ş.a.m.d. Atunci să rezolvaţi funcţia de la punctul 3. Serios.
Şi după aceea să văd şi eu, dragi impotenţi somnoroşi în lojă, care dintre voi mă conduce PE MINE?

5 comentarii:

  1. Daca imi permiti, am sa te contrazic. E doar o parere subiectiva, evident. Da, sistemul este de vina, Basescu, Andronescu si toti ministrii invatamantului ce s-au perindat in ultimii ani, la fel si opozitia, USL si mortii ma-sii. Dar asta nu disculpa elevul...DELOC. Eu am 26 de ani, irelevant, stiu, dar "pe vremea mea", ma refer aici la gimnaziu, profesorii erau...duri, sa spun asa intr-un mod mai elegant, pana in clasa a 8-a nu avea nimeni telefon mobil, si doar un coleg avea calculator dar fara internet. Bineinteles, asta se intampla undeva la tara, in Moldova. Istorioara e scurta si aparent neconcludenta dar substratul este ca noi invatam, exista disciplina...acum de ce nu mai este? De ce e vina lui Basescu sau a ministrilor? Sunt apolitic, vreau sa subliniez. Aceleasi probleme le-am avut si noi in legatura cu materia, comasatul ei si volumul ridicat, uite ca am trecut peste. Sa fie oare de vina faptul ca tinerii de astazi au cu totul si cu totul alte preocupari? Sau ca in clasa a 2-a, a 3-a, ca profesor sa nu poti sa tipi la un elev fara sa-ti apara in fata 20 de telefoane cu camera? Nu generatia mea a fost mai buna, nu cea de dinaintea mea, toti am avut lacunele noastre, ci generatia de astazi si cea de maine este 100% responsabila pentru esec. Pentru un elev ce da bacalaureatul, pentru aceste 'moiselle fardate si-n cur, acesti macho cu barba, scuza-ma, astia nu mai sunt nici copii, nici dezorientati. Acesta este nivelul. Copiii care vroiau sa invete, au invatat. Nu i-a pus nimeni sa faca fizica cuantica. George Carlin spunea: "Copiii care vor sa invete sa citeasca, vor invata sa citeasca", aceeasi chestie si aici. Sper ca nu am ofensat pe nimeni. Salut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da-mi mie voie sa te contrazic! Probabil ca foarte multi elevi au picat pe buna dreptate. E drept, unii chiar nu au invatat nici macar de nota 6 si s-au gandit ca "poate merge copiatul si anul acesta" dar foarte multi au luat note extrem de mici/au picat din motive ce nu mai tin de elevi. Eu am terminat anul trecut. Si am muncit pentru notele alea tot anul. E drept nu am dat proba la matematica dar am foat 3 ani la profil real M1, pentru ca nu imi permiteam pregatire suplimentara la mate am preferat sa ma mut la filo. In multe licee sunt puse degeaba camere. Totul depinde de supraveghetori si cat de mult vor sa riste pentru o mana de bani. Au fost clase unde erau cei mai prosti cunoscuti ai mei si au luat note de 8,9 chiar mai mult si au fost clase unde nu s-a copiat absolut deloc si s-au luat note pe merit. Matematica este grea! Oricata pregatire ar face un profesor la scoala cu 30 de copii nu va reusi sa ii aduca pe toti la un nivel cat de cat ok. Si pentru asta exista meditatiile pe care nu si le permite oricine. Telefonul mobil sau ipadul sau orice alta inventie nu are legatura cu disciplina si cu modul de a invata al unui elev. Iar loazele despre care tu vorbesti, categoric exista in fiecare liceu si mai mult ca sigur au si luat bacul. Un astfel de comportament de regul este incurajat de relatiile si banii pe care ii au parintii acestor copii. Deci nu, nu este vina totala a elevului!

      Delete
  2. Frumos scris.si nu spun asta pt ca tocmai am terminat a 12 a,ai mare dreptate insa...o chestie,stii...subiectele nu au fost imposibile.

    ReplyDelete
  3. De anul trecut mi-am dat seama de un lucru. De vina suntem toti. De vina sunt si eu si tu si toti la un loc, toata societatea noastra romaneasca. Sunt de vina pentru ca am invatat in liceu, cat m-a dus capul, mi-am sacrificat viata sociala, am stat ca prostul numai in casa, am dat BACul, am luat note bune, am intrat unde voiam, la Automatica in cadrul Politehnicii Bucuresti, nu prea m-am mai tinut de carte dar nici altceva nu prea am facut si dupa 5 ani sunt la master in cadrul aceleiasi facultati, integralist, neangajat, stau acasa cu parintii. De 9 luni imi caut de lucru in disperare, am fost la 34 de interviuri si nimic. Stau in casa si ma cert cu mama. De nedorit pentru oricine, nu? Ce exemplu pot fi pentru unul de liceu?! Sunt de vina ca nu am invatat ceea ce se cauta ca sa ajung ca unii din prietenii mei care pe munca si pe meritul lor sunt mai presus de mine, sunt de vina ca nu m-am priceput sa-mi fac PCR(pile, cunostinte si relatii) ca alti prieteni de-ai mei care de asemenea si ei o duc destul de bine. Sunt de vina profii mei, mai ales aia de la facultate ca ne-au ratat anii cei mai frumosi ai tineretii stresandu-ne cu rahaturi care nu ajuta la 2 bani, macar ca am facut o facultate tehnica. Sunt de vina politicienii ...si inca cat sunt de vinovati!...ca de 20 de ani ni se spune ca suntem generatii de sacrificiu, programa scolara se schimba din an in an, manualele alternative sunt din ce in ce mai cretine, nu merita sa discut aici despre alea de Geografie si Istorie, orice istoric va spune ca sunt bune de sters la fund. Dar alea la Biologie de exemplu, in anul meu, colegele care voiau sa dea la medicina trebuiau sa studieze toate cele 3 manuale alternative mai folosite la vremea respectiva si cu precadere pe ala scris de profesori de la facultatea de medicina la care voiau sa dea. Dar trebuiau sa studieze din toate. Suntem vinovati toti de cand radem de cei care pica BAC-ul uitand ca a lor este Romania de maine... asta daca nu va scrie peste noi FMI(fondul monetar international) ca au avut guvernantii nostri grija sa ne vanda complet. Acum, dupa 5 ani de la BAC, la 24 de ani, in stadiul asta de despresie, dupa un sfert de secol de "eșece", imi vine sa imi iau o mapa si un pix si sa ma duc sa cer meditatii la unul care se coboara din Jeep in fata liceului, se duce la avizier, injura 3 minute ca a picat bacul dar in seara aia oricum se duce si se distreaza cu pizde la care nici in cele mai frumoase vise n-as gandi. Vreau sa stiu si eu cum s-a realizat el la varsta lui.

    ReplyDelete
  4. Dragilor, am 27 de ani; "pe vremea noastra" nu mergeam cu telefonul mobil la scoala pentru ca abia se inventase Cosmoromul si costa un nokia 5110 cat trei salarii, iar minutul de convorbire era taxat cu 60 de centi. Tot "pe vremea noastra" nu stateam pe facebook pentru ca habar nu aveam ce mama dracu sunt televizoaele alea care nu prind bulgarii.

    Haideti sa nu mai fim atat de ipocriti! Nu aveam tel mobil dar chiuleam in grup si mergeam la terase...

    ReplyDelete

Poţi comenta şi cu contul Google+!
Dacă nu ai cont Google, selectează Name/URL, introdu nick-ul şi adresa de mail sau website-ul, scrie comentariul şi apasă cu încredere pe Publish!

Online NOW!