Aş putea să fiu egoist, să nu îmi pese de cine a susţinut Bac-ul anul ăsta. Aş putea să spun că nu îmi pasă, din moment ce l-am dat, l-am trecut şi mi-am luat de o grijă.
Dar nu o să fac asta.
Aş putea, pe de altă parte să înjur rânduri întregi pe toată lumea, să mă cred judecător, să tai şi să spânzur în stânga şi-n dreapta. Nu mi-ar fi greu. Pot face o gravidă să mă alerge cu furca, doar din câteva cuvinte.
Dar nu o să fac asta.
Aş putea să dau vina pe elevi, că nu învaţă, că le pasă mai mult de statutul social superficial şi de imagine decât de carte. Aş putea reproşa în gol că e mai important facebook-ul decât atestatul profesional.
Dar nu o să fac asta.
Pentru că nu e vina lor. Nu a fost niciodată vina elevilor pentru rezultatele lamentabile obţinute. Nu. E vina sistemului, vina statului şi a celor ce le conduc. E mai mult vina noastra, cei ce alegem astfel de pseudo-intelectuali să ne conducă, decât a elevilor. Rezultatele lor reflecta asta. Şi pentru a fi mai bine înţeles o să explic asta în câteva puncte, pe scurt, pentru a lămuri câteva confuzii care le face societatea:
1. Absolvenţii de anul ăsta sunt proşti.
Fals. Nu sunt proşti, nu sunt cei de anul trecut mai deştepţi ca ei, nici cei de anul viitor mai proşti ca ei. Nu. Sunt doar puţin pregătiţi şi foarte dezorientaţi. Sunt copii. Mulţi dintre ei chiar s-au străduit şi-au fost dezamăgiţi. Am mai spus, promoţia 2012 e una de sacrificiu. Carne de tun, la mila unor incompetenţi puşi în poziţii înalte. Asta nu îi face proşti.
2. Bac-ul de anul ăsta a fost uşor.
Fals. A fost chiar greu. Am avut ocazia să văd toate fişele cu subiecte la toate probele susţinute. Toate au fost grele, Eminescu a fost profanat probabil pentru Luceafărul lui, dar, de departe, matematica a fost poate cea mai grea din ultimii zece-cinşpe ani.
3. Competenţele sunt mai bune decât probele orale.
Fals. Probele orale erau notate, nu calificate, nota putea ridica media, iar ele, făcând parte din examen, nu aveau să "expire" asemeni diplomelor de competenţă, valabile câteva luni sau câţiva ani. Întradevăr, introducerea probelor în domeniul informatic mi se părea un rău necesar. Trăim într-o lume care evoluează cibernetic constant, în care toate utilităţile ce ne facilitează viaţa sunt bazate pe aceleaşi banale calculatoare cu care ne scriem mail-uri. Însă este deranjant faptul că aceste atestate de cunoştinţe nu sunt permanente. În acest sistem post-bolşevic, nu sunt vinovaţii copiii, părinţii sau profesorii. Ei sunt doar victime colaterale al unui război între zerouri şi nulităţi cu putere prea multă. Programa şcolară e o mizerie, modul de învăţământ e bazat pe inchiziţie şi tortură, nu pe explicare şi aplicaţie practică. Materia este prea prost organizată şi comasând-o, se transformă în ghiveci în capul copiilor cu mintea fragedă şi crudă.
Cu toate astea, bacalaureatul de anul acesta a fost un fiasco. O mizerie urâtă şi grea, pusă în cârca unei generaţii nevinovate. Nu e vina lor, nici a profesorilor. Ei nu au eşuat în a preda, ci doar au fost călcaţi de acelaşi sistem bolnav care conduce tot în ţara asta, nu doar învăţământul. Sunt de acord, nu toţi pot fi doctori şi arhitecţi, cineva trebuie să sape şanţuri, să spele closete şi să bată covoare. Dar nu aşa. Nu acum. Asta nu este selecţie, ci umilinţă.
Pentru voi, cei ce aţi râs sau plâns astăzi, cei care aţi reuşit sau aţi picat, cei care vă plângeţi sau nu că se putea copia în alţi ani şi acum nu, pentru voi, tot respectul. Pentru javrele care v-au pus în situaţia asta... Nici nu merită să dau drumul arsenalului de insulte şi înjurături. Nu mă pot coborî la un nivel aşa de mic. Aşa că fac un apel către domniile voaste, care puneţi standardele acestui stat. Şi spun tare şi răspicat: să dea examenul ăsta toţi senatorii, deputaţii şi miniştrii. Şi să văd eu ce procent de promovabilitate o să aibă domniile lor împuţite.
Toţi sunteţi doctori docenţi, honris-causa, academicieni cu studii în Sorbona, Oxford ş.a.m.d. Atunci să rezolvaţi funcţia de la punctul 3. Serios.
Şi după aceea să văd şi eu, dragi impotenţi somnoroşi în lojă, care dintre voi mă conduce PE MINE?