Powered by Blogger.

Limbaj de lemn pe înțelesul proștilor

Adică pe al vostru. Oamenii sunt proști.
Știu asta pentru că mulți dintre voi ar trebui să poarte furtun de ăla ca la dentist, ca să nu le curgă scuipatul din gură.
Dar asta nu are relevanță. Relevant e faptul că aud tot mai des o vomă de frază care mă strânge de coaie la fel ca atunci când aud "reduceri de până la... ". Păi duduie, reduceri de până la 80% pot fi și reduceri de 5%. Vorbește frumos, că-ți bag bradu-n cur cu tot cu ghirlande.

Nu asta mă supără, că e ușor de explicat. Ce mă supără e...


Complexul de superioritate.

O beșină scoasă probabil din Freud. Psihologii și alte specii de sugători de bani trag puternic cu asta. Se și mediatizează și lumea știe acum explicația pentru care Ponta n-a câștigat alegerile. Are un complex de superioritate.
Dar să analizăm mai profund. Când ai un complex, ești rușinat sau jenat de o chestie. Ești prea slab ori prea gras, ești complexat de greutate. Ai nasu' ca Tonciu, ești complexat de ranga pe post de os ce-ți susține fruntea. Te termini în 2.4 minute, ești complexat de performața sexuală. În fine, ați prins ideea. Când ești complexat, știi că faci/ai ceva nașpa și ai putea fi ridiculizat pe tema asta.

Evident, ăsta e un complex de inferioritate, pentru că te face să te simți mai prejos de restul lumii. Nicidecum dacă fuți 37.2 secunde, n-o să te simți ca Dudu Steel. Doar dacă, în medie, fuți 12 secunde și ți-ai depășit singur performața. Dar chiar și așa ești complexat, pentru că un individ în toată regula poate s-o dea măcar 15 minute la intensitate maximă. Adică de vreo 6000 de ori mai mult decât poți tu în cea mai bună zi a ta. Iar dacă n-ai trăit sub o piatră toată viața, ai și tu habar de asta.

Așa se naște un complex de inferioritate, nicidecum de superioritate.

Pe lângă asta, e un cuvânt prost ales. Am demonstrat mai sus că un complex te face să te simți mai prejos. Când spui superioritate, automat țintești cât mai sus. Ești deasupra tuturor. Citez din Loki, în scena memorabilă din Avengers Assemble: "Enough! You are, all of you, beneath me! I am a god, you dull creature, and I will not be bullied by... *uhh*". Și apoi Hulk dă cu el de pământ în mod repetat ca să râdă și primatele ca voi, care nu s-au prins de glumițele subtile spuse de geniul savant lui Tony Stark.

Deci, până la proba contrarie, Loki este superior. Asta nu îl face nicidecum complexat. De ce s-ar simți el sau oricine care se vede peste pleabă și are și argumente care să îl susțină, complexat? Cum adică să te simți rușinat că ești mai atent/destept/rapid/frumos/puternic/bogat/tânăr/loial/pulamea?
Nu are sens.

Iar asta, dragi copii, se numește paradox. Iar gramatical, oximoron. Ca și "piticii ăia uriași" sau "suferință dureros de dulce".

Nu poți avea un complex de superioritate, pentru că e greșit și din punct de vedere gramatical. Ai, eventual, un complex de inferioritate mascat. Deși asta e un pleonasm.

Dar da, poate unii au înțeles fin aluzia. Totuși nu, nu am un complex de superioritate. Bine... poate fără "complex de". Așa, un gram de grandomanie. Că nu strică.

0 comentarii:

Post a Comment

Poţi comenta şi cu contul Google+!
Dacă nu ai cont Google, selectează Name/URL, introdu nick-ul şi adresa de mail sau website-ul, scrie comentariul şi apasă cu încredere pe Publish!

Online NOW!